KSZTAŁTUJEMY ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE


-zimą bawimy się w kucharzy
„Kuchcikowo” to czas, kiedy przygotowujemy przepyszne, kolorowe potrawy. Uczymy się kroić, mieszać i ogólnie „kucharzyć”. Gofry, sałatki, koktajle, kanapki…PYSZOTA
-latem uprawiamy owoce i warzywa: siejemy, podlewamy, a na koniec…zajadamy
- przy każdej okazji poznajemy savoir-vivre, nie tylko….przy stole

Kuchcikowo

Kącik gospodarczy zimą to kulinarne warsztaty „kuchcikowo” – dzieci uczą się o zdrowym żywieniu a także przygotowują różnorodne posiłki, nie zapominając o dobrych manierach przy stole.To zajęcia nawet dla “niejadków”, a może przede wszystkim dla nich! Dzieci “zaprzyjaźnią się” z różnymi produktami, z ich fakturą, wyglądem, zapachem by własnoręcznie przygotować z nich proste potrawy. Podczas dobrej zabawy poszerzają swoje horyzonty smakowe a przy okazji ćwiczą samodzielność.

Savoir-vivre

Przy każdej okazji zapoznajemy dzieci z zasadami savoir-vivre czyli sztuką dobrego zachowania się nie tylko przy stole. „Dzień dobry”, „dziękuję”, „proszę” i inne słowa towarzyszą nam w ciągu całego dnia. Przy okazji „kuchcikowa” – „smacznego”.

Nasz ogródek

Kącik gospodarczy latem to grządki, sianie, podlewanie i obserwacje wzrostu posadzonych przez dzieci roślin. Największą satysfakcją i radością jest degustacja samodzielnie wyhodowanych owoców i warzyw: przepysznych i soczystych truskawek, rzodkiewek, rudych marchwii i innych.